Please find enclosed my answers to the many questions asked of CBC Vote Compass. The questions are in order of CBC VoteCompass site:

1. Toronto should build more stations on GO Transit lines rather than build more light rail transit (LRT) lines.
Answer: Somewhat agree

2. How many officers should Toronto have on its police force?
Answer: Somewhat more

The City of Toronto should have adequate numbers of Officers to not only modernize city policing services but provide Neighbourhood policing in our communities. There are many areas of our City that are currently under-serviced.

3. How much should residents of Toronto pay in property tax?
Answer: About the same now

4. There should be more apartment buildings in Toronto neighbourhoods that are currently made up of single-family homes.
Answer: Strongly agree

There should be more apartment buildings in Toronto neighbourhoods that are currently made up of single-family homes. As the supply of these single-family homes is limited so is the land available to provide more affordable housing options. Careful consideration should be made to not over-intensify development in certain areas such as along the Subway corridors.

5. City Hall should cut public services to reduce spending.
Answer: Neutral

6. Permanent residents who do not have Canadian citizenship should be eligible to vote in Toronto elections.
Answer: Strongly Disagree

Once a person has declared themselves a Canadian Citizen they then will be eligible to vote in Toronto elections.

7. How much should the City do to help new immigrants adapt to life in Toronto?
Answer: Somewhat more

The City of Toronto should do more to help new immigrants adapt to life in our City. More community based programming is required to reach new immigrants in helping them transition into their new lives in Toronto. In addition, more affordable housing is required to house new immigrants in Toronto.

8. Toronto should reduce speed limits on residential streets.
Answer: Strongly agree

The City of Toronto should reduce speed limits on all residential streets and Provincially legislated school zones.

9. How much should the City of Toronto spend to accommodate people with disabilities?
Answer: Somewhat more

The City of Toronto should be spending more to accommodate people with disabilities. Currently our affordable housing shortages are affecting those with disabilities and seniors the most. For those who rely on Ontario Disability Support Programs for income, more employment opportunities need to be created. In addition, our City services including T.T.C., municipal offices, schools, recreation centres and small businesses are being rebuilt, renovated and re-designed to accommodate those with disabilities. More funding will be required by the Provincial and Federal Governments to meet the needs of those with disabilities.

10. City Council will function more effectively now that it has fewer councillors.
Answer: Neutral

City Council will function more effectively now that it has fewer councillors only because it will now be better aligned with the Provincial and Federal Governments. Now that there are fewer councillors more emphasis will be on consensus to work together to move forward on transit, infrastructure, housing and Toronto’s shared development changes.

11. Toronto should build more bike lanes, even if it results in fewer lanes for cars.
Answer: Somewhat agree

Toronto should build more bike lanes, even if it results in fewer lanes for cars, but they must be built safer and on streets and avenues that make sense. Our infrastructure is shared and should give all citizens different options of transportation. Major avenues and streets that lead to our highways are not ideal for safe cycling. Having vehicular traffic sit on major arteries and roads, as well as high traffic areas of commerce (trucks) should factor in the placement of safe bike lanes.

12. Toronto should install more surveillance systems in public spaces.
Answer: Somewhat agree

The City of Toronto should install more surveillance systems in public spaces. Consideration must be made to ensure that our public spaces remain safe for all users. At present, Toronto Police Service is more and more having to rely on private citizens and households to provide this data from home surveillance systems. The use and storage (how long the data can be kept for surveillance purposes) of this sensitive data becomes very important and would require proper provisions to ensure it’s safe use and cost of storage could be met.

13. How much should the City of Toronto spend to make repairs to city-owned social housing?
Answer: Somewhat more

The City of Toronto should be spending a portion of the collected Land Transfer Taxes on much needed repairs of city-owned social housing. There are approximately 1,200 buildings in backlog of repair currently.

14. How much should the City of Toronto do to further reconciliation with Indigenous Peoples?
Answer: Much more
The City of Toronto should do much more to further reconciliation with Indigenous Peoples. More education, and programming in our schools is needed to ensure that all Canadians learn from our past.

15. Handguns should be banned in Toronto.
Answer: Strongly disagree

Handgun bans do not stop the illegal procurement and use of firearms in Toronto. The licensed and responsible handgun owners in our communities should not be banned because of criminals using handguns. Stronger handgun reform measures are required to eliminate all illegal guns at our border crossings including our ports of entry. The City of Toronto not only has a handgun problem but we also have a gang problem. Until we as a city (and all three levels of government) are prepared to provide more funding for education, better programming (with proper Police Reference Checks) and investigate further into why our youth and young adults are turning to violence, we will not be able to stop handgun violence on our streets.

16. How much influence should unions have in Toronto politics?
Answer: About the same as now

As long as Unions declare that they are third party advertisers in Toronto Elections.

17. New condo towers in Toronto should have to include affordable units for low income Torontonians.
Answer: Somewhat agree

Inclusionary zoning needs to be followed for new condo towers to include affordable units for low income, disabled and seniors housing needs.

18. Toronto police officers should be able to march in uniform as part of the Pride Parade.
Answer: Neutral

19. Toronto city service providers should report people who entered Canada unlawfully to federal authorities.
Answer: Somewhat disagree

As Toronto has been deemed a Sanctuary City, all people who use City services are free to use those services without fear of being deported or reported to Federal Authorities.

20. Toronto should use city-owned land to create new housing units.
Answer: Somewhat disagree

The City of Toronto should not be using city-owned land unless that land is deemed surplus and suitable. The City of Toronto should not be selling land assets such as parks or using the section 37 clause to accommodate developers.

21. The eastern section of the Gardiner Expressway should be replaced with a boulevard.
Answer: Strongly disagree

22. How much should the City of Toronto do to address climate change?
Answer: Much more

The City of Toronto should address climate change to help mitigate storm water runoff and protect our aging Tree Canopy. The City of Toronto should also protect our Lake Ontario Waterfront and all watersheds of our rivers and streams.

23. The Scarborough subway line should be replaced with a light rail transit (LRT) line.
Answer: Somewhat agree

The Scarborough subway line has already been approved by City Council. Although, I believe that Scarborough would be better served with new LRT system and more stops, I would not halt moving forward with already approved Subway plans.

24. How many supervised injection sites should Toronto have?
Answer: Many more

The City of Toronto requires far more supervised injections sites. Supervised injection sites save lives and make our streets safer. More supervision is required in and around these injection sites to prevent overflow from occurring into our neighbourhoods.

25. Police should be able to stop and collect information about anyone they consider suspicious, even if no particular offence is being investigated?
Answer: Strongly disagree

Toronto Police Service should not be carding anyone. Neighbourhood policing models would eliminate the need for Police to stop and collect information about anyone they consider suspicious, even if no particular offence is being investigated. Neighbourhood policing models work on the premise of everyone knowing one another and reporting more consistently anything that may be suspicious.

26. The Sheppard subway line should be extended further into Scarborough.
Answer: Neutral

27. Toronto should build another subway line in the downtown core before expanding suburban subway lines.
Answer: Strongly agree

Toronto should build another subway line in the downtown core before expanding suburban subway lines.
A Subway relief line in the downtown core should be built before expanding suburban subway lines. Scarborough is not however, considered suburban, it is part of Toronto since amalgamation.

28. More families in Toronto should receive the city’s child care subsidy.
Answer: Somewhat agree

More families in Toronto should receive the city’s child care subsidy. The current wait lists are too long. There are serious shortages of available subsidized spaces for young families. More city subsidized spaces for children would reduce the number of unlicensed daycare facilities in Toronto.

29. City officials should be able to evict people from social housing if they are convicted of a serious crime.
Answer: Neutral

30. How many homeless shelter beds should there be in Toronto?
Answer: Many more

Currently our homeless shelter beds are not enough to accommodate the dire need. The City of Toronto estimates for homeless shelter bed needs require in excess of 5,000 beds. In addition, the homeless children and seniors in our city require special accommodation consideration in order to provide safe shelters. Ultimately, the City of Toronto should build more affordable housing accommodation for our homeless.